Stoppen met roken

2021.01.12

Roken is de grootste oorzaak van voorkombare doden door kanker. Elk jaar zijn er in Nederland alleen al rond de 20.000 doden wiens doodsoorzaak gerelateerd is aan sigaretroken. 32 jaar geleden stond roken al bekend als een groot risico en dat staat nog tot op de dag van vandaag. Maar zelfs met die kennis blijkt het dat nog steeds meer dan 20% van de Nederlandse bevolking geclassificeerd kan worden als roker. Alhoewel veel mensen willen stoppen met roken maakt de nicotine verslaving het vaak te moeilijk, wat kan leiden tot vroegtijdig opgeven of uiteindelijke terugval naar roken.


Er is een alternatieve manier om van de gewoonte van het roken af te komen, hypnose. Wat mensen vaak voor zich zien bij hypnose is een verlies van controle over diens lichaam maar zo werkt het in veel gevallen niet helemaal. Bij een behandeling om een patiënt te helpen stoppen met roken gaat het vaak om een het bouwen van een diepe band door communicatie om zo te achterhalen wat een patiënts motivatie kan zijn om te roken. Zodra de drang van het roken bekend is kan er gewerkt worden om deze in een nieuw perspectief te zetten om zo het verlangen naar een sigaret te beëindigen.


Sommige patiënten hebben na een eerste sessie al geen afhankelijkheid meer van nicotine, voor andere duurt het een aantal sessies voordat dit doel is bereikt. Het belangrijkste is en blijft dat de patiënt oprecht wilt stoppen met roken en geduldig is voor het eind resultaat.